Saturday, December 12, 2009

Bila Bunga Berkembang...

Sebelum kembang ada 4 kuntum.
Bila kembang tingal sekuntum je. Yg lain rupanya gugur sebelum sempat berkembang.


Bunga apakah ini? Cantik kan... Ada sesiapa yang tau nama saintifiknya? Cik Nana camne?

Nama traditionalnya: kalau tak silap pokok jarum tujuh/tujuh jarum sebab kat batang dia ada duri. Banyak khasiatnya. Daun dia buat ulam. Masa saya mula tanam pokok ni tak taulah pulak yang dia ada bunga. Setiap kali dia berbunga tak sempat nak amik ambar. sebab kejap sangat dia bertahan. Ingatkan serangga yang makan, tapi bila tengok kat tanah rupanya dia berguguran.

Cantik dipandang walau seketika. Terima kasih Allah atas anugerahMU.

6 comments:

NANAsanusi said...

Pereskia sacharosa..hee..search di intrnet,banyak kuar..hee..

http://www.lamanhati.com/2009/02/21/jarum-tujuh-pereskia-sacharosasaecnarosa/

aini said...

Hehehe...tak aci. Guna talian hayat. Pokok ini berkhasiat untuk merawat kanser.

NANAsanusi said...

hehe...aci la tu..
t sye tanye lect sy..netau die tau lgi bnyk khasiat pkok ni..

aini said...

ok. wah. nana pun dah tukar background baru. lagi ceria. ada citer baru yg saya tak tau ke? Nape tak lah komen kat blog awak?

NANAsanusi said...
This comment has been removed by the author.
aini said...

ada. nanti saya add.