Tuesday, October 6, 2009

Bila Blenderku Rosak...

Blender yg digunakan utk mengisar cili dan sebagainya adlh alat yg sangat berguna di dapur. Betul tak tuan2/puan2/cik2 yg rajin ke dapur semua? Bila blender saya rosak semalam barulah saya berfikir betapa pentingnya dan bergunanya blender itu. Manakan tidak, untuk mengisar semangkuk cili sebelum ni, dgn menggunakan blender cuma mengambil masa beberapa saat dan dengan satu jari saje. Tapi dengan batu tumbuk mengambil beberapa minit dan perlukan seluruh tenaga. Berpeluh2 saya lepas menumbuk cili.

Tiba2 saya terfikir sape ye yg cipta blender? Tak taupun kan. Tak glamor macam pencipta telefon: Alexander Grahem Bell. Sayapun carilah maklumat kat internet. Inilah fakta yg saya jumpa.

Pencipta: Stephen J. Poplawski, pada tahun 1922. Berasal dr Poland.

Apa-apapun terimakasihlah kepada Poplawski for a great invention.

6 comments:

maryam k. said...

hahaha.
hebatlah madam.
blender pun leh jadi bahan untuk posting.

selamat memasak & hv a nice holidayy :)

PutraRocker said...

sambal belacan itu sedap...hohoho

aini said...

mk:takde idea nak tulis apa. hehehe...nak tanya hadiah know your neighbors tu ada kat mk ke? boleh tak waktu cuti ni prepare proposal utk program sem dpn. kalau blh kita buat masa minggu kedua sebab minggu ketegi ada k-fest program mrc.

putrarocker: sambal belacan memang sedap tapi saya takleh makan belacanlah.

NANAsanusi said...

Bile ebsday madam,meh saya belikan blender baru..
[^_^]v

aini said...

Alah baiknya cik nana. Dah lepaslah sayang. Nak tunggu bln Ogos tahun dpn? oh tidak...Saya dah belipun yg baru.

NANAsanusi said...

hehe..mdm kenalah tunggu klo nak dpt free..hehe..mdm ade facebook?